slide show ...


Thursday, February 18, 2010

Air Deras Sedim diKomersil kan.....

Baru2 ni aku ada berkunjung ke Sedim Air Deras...cuti sekolah tak tau nak pi mana..sebenarnya dah lama aku tak menjengguk Kg Sedim yg dahulunya tempat dimana aku mula berjinak2 dgn Outdoor XTVT,,,
Sekarang Sedim dah semakin canggih.. semua kemudahan ada disana...parking yg luas,, ada pondok2 ada jalan2 kecil ditepi sungai ...ada jambatan untuk keseberang sungai..
sesuai untuk yg suka beriadah dan mandi manda bersama keluarga...

Tapi satu Peristiwa yg tak dapat aku lupa... ada Minah jaga Parking yg ANGKUH dan SOMBONG... dengan Kurang Ajar.. sekali.. Kalau lah Pelancung luar yang mai sini tak ke MALU orang Sedim...
Aku mmg dah tau kalau nak masuk Kawasan Air Terjun nak kena bayar... tapi oleh kerana tak sabag nak line up..lagi pun aku nak ke Sungai Riau ,sebelah kanan jalan besar.. jd aku potong Q, sebab kereta lain dihadapan aku nak masuk ke Parking Lot... sampai ja kat depan Minah Parking...dia selamba tahan aku.. dia ingat aku tak ndak bayag kot...dengan sombongnya dia berkata... "Hg pa nak pi mana???" .. aku cakap nk pi Sg Riau...dia jawab... "nk pi mana pon kena bayag... kutip kutip nih"..arahannya kepada budak2 yg berdiri kat meja.. baru jaga PARKING ja dah sombong.. mmg la aku nak bayag..tp aku tak masuk parking lot yg kat bawah tu... PODDAHH la.. cam ni ka Orang Kampong Sedim wat kerja jaga paking...tak tau hormat pelancung lansung..tu baru jaga paking.. blom tanah tu dia yang punya !....

aku mmg suka tengok pembaharuan disini... bila ada macam ni boleh la orang kampong Sedim yg dahulunya terpinggir mendapat hasil dari pembangunan yg ada..juai keropok ka,,sewa tubing ka..juai laksa ka..dapat gak hasil....
tapi jangan bersikap kurang ajar dengan orang luar.. apa salahnya cakap elok lain kali orang pon senang hati nak pi sana...

kepada sesiapa orang2 Sedim yang terbaca dan terpandang MINAH yg pakai tudong Oren nih...hg pa tolong nasihatkan dia agar jangan bersikap kurang ajar...dengan orang.... sbb kadang2 kita tak kenal orag tu siapa???....



,,,,apa nih,, PAKIR ?? pakir Miskin ka??.. mana punya kompeni wat signboard nih..



,,Minah Parking yg aku maksudkan ..sebok mengutip duit RM3 satu keter..



,,Minah Parking "closed up " ..



Selamat Jalan Minah.. Ngok Ngek..kalu aku jumpa dia mai Penang siap taya keter dia aku panchit...hahahahaha.... !

Apa pun Sedim dah tak macam 10 tahun dulu...dulu tenang dan aman kalau pi camping disana... la ni bising dgn bunyi Motorsikal... budak2 dok Rempit pi mai ,pi mai.. laju plak tuh...
Akhirkata dari aku tuk orang2 SEDIM..... INGATLAH DARI MANA ASAL USUL KITA...JANGAN LUPA DIRI ! ................
Skian Terimakasih... ! :)

3 comments:

ADAM said...

aku suka komen hang pasal parking.. aku pun x suka sistem parking tu

Wann 9W2XW said...

bayar paking aku tak kisah Adam,tapi yg jaga paking tu angkuh dan sombong tak sedag diri...!!

Mandie said...

Hi, I came across your site and wasn’t able to get an email address to contact you. Would you please consider adding a link to my website on your page. Please email me back and we'll talk about it.

Thanks!

Mandie Hayes
mandie.hayes10@gmail.com