slide show ...


Wednesday, December 10, 2008

Xplorasi Cameron Highland 2008

Cuti sekolah kali ini kami ke Cameron lagi...bagi menutup tirai 2008 dan sebagai upah tutup mulut anak2 aku untuk tahun ni....hehehe..dalam makna dia tuh !

Nih aku update sikit pasai trip kami pi Cameron Highland hari tuh..kali ni camping style,,,jimat dan murah..Tidog kat Campsite Sungai Pauh,,,ramai jugak orang camping kat sana. Mula2 sampai hujan sikit2 , hari kedua pagi2 cerah elok...dapat la aku berkayuh dgn family, tahun lepas pi tak dapat nak kayuh sebab tiap2 hari asik ujan jer..malam mula tuh...aku dok layan sejuk jer lah...tak buat apa apa pon..mmg sejuk dengan hujan sikit2 tarik semilut tidog best WoOoo...








...brenti ambik ayag mineral.."ori" punya !




,,,luar "stinggan" ...



,,,,dalam "Kondo" tuhh...siap TV lagi...hehe..








,,,ramai gak yg camping,,,selain dari kami...


Hari kedua kami kayuh sekitar pekan Brincang dan Cameron Valley ladang teh Bharat, penat dan berpeluh jugak aku sebab bawak pasenger kat blakang,( anak aku Farrah) masa pegi ok la DH,,,masa balik tuh perGhhh...penat dibuatnya ..merasa la juga berpeluh ditempat sejuk...best la jugak..sekali sekala macam nih..






,,,aku bekenan tengok pondok talipon antik tuh !




Hari seterusnya kami ke Gunung Brincang,mula2 aku ingat nak panjat G.Irau..tapi takut gak sebab kat TV ada dok bagitau ada landslide kat KL, aku pun takut gak kalau2 terjadi kat situ..kami pon batalkan hajat ke G.Irau...lain kali la kut.. aku ajak depa naik tempat yg berlumut tuh nk tunjuk kat anak aku "ala ala G.Irau punya suasana"...manalah tau kot kot depa nih minat nak naik Gunung plak tak lama lagi...terutama yg kecik tuh ... beruntung la depa dapat "bapak' macam aku nih..kih kih kih... manalah tahu bila nampak benda2 macamnih terbuka minda mereka untuk mencintai alam semulajadi...kedepan tak tau lagi apa nak jadi dengan "belantara"kita la ni pon dah dok nampak korek bukit merata dah nak buat rumah mewah..itu yang sana sini tanah runtuh.. ! Tak banyak yang berubah di C.H macam biasa la jugak abih berjalan aku singgah di Kea Farm beli ubi keledek,jagong,sayog,buah strawberi dan lain2
keperluan untuk makan malam.
,,macam filem hindustan la plak...



,,,waris XtremeXplorers..

,,peace kat sapa plak..??


















,,,"heheh...saya la WanPenang ! jom jalan2 ..cuti2 Mesiaa.. "

Hari seterusnya kami kayuh lagi, aku ingat mula2 nak kayuh sampai kampong orang asli, nak tunjuk kat anak aku penempatan orang asli disana..tup tup silap jalan la pulokkk...kami parking kat BOH Bunglow sebelom simpang masuk MNS...kayuh ke bawah entah simpang mana aku silap tak sampai2... last2 patah balik berasap la aku...kayuh naik masa turun ok la DH..tanya mamat bangla yg kerja pungut daun teh dia cakap...."anne suda silap jalan daaa..sana atas juga ada simpang pigi worang asli punya kampong"...hehehe,, Ooo...silap rhupanya...! Last2 angkat beskal naik kereta teruih balik campsite...

Hmmm...rasa sedih la pulok nak tinggalkan CH setelah 3 hari kat sana..apa pun trip kali ini best..sebab cuaca berpihak pada kami..tak macam tahun lepas..boleh kata semua tempat kami sampai kali ni,,,cuma G.Irau je blom..lain kali la kut..
Terimakasih kami untuk Abang Rosli dari Jabatan Perhutanan Cameron Highland atas kerja sama beliau semasa kami disana....





Saturday, November 29, 2008

Cameron Highland Family Trip

Cuti cuti Malaysia perabih duit ! ...

Mari mari mari sapa nk join pi Cameron Highland 7hb hingga 11hb Dec 2008.
.....layan sejuk dengan makan sayog... strawberi...pekena teh "O" mahai.. kat Boh Plantation.

Aku suka pi tempat ni, sebab boleh layan sejuk,,relex,,dan pemandangan pun sempoi..
Dua tahun lepas aku ada buat trip macam ni juga pi sana,siap bawak beskal tapi kat sana tiap2 hari asik ujann jer...nak kayuh pon tak boleh ,,harap2 tahun ni boleh la pelepaih hajat aku ..
Kepada sapa yang nak pi sana boleh la kita pakat jumpa kat sana jer..kali ni aku ingat tak mau tidog kat hotel,,nak camping kat Jabatan Hutan..lepas tu kalu cuaca baik aku nak naik Gunung Irau skali...

Kalu ada sapa sapa nak ikut jom la kita pakat pi ramai ramai bawak beskal/gerek sekali pi jangan lupa...

Ini antara gambag dua tahun lepas...



Sapa nak ikut boleh talipon/sms : 0164771800

Thursday, November 27, 2008

Bukit Gambier

Trail untuk test "Power" ...



Tril ni pendek jer tapi teknikal..dalam 20 minit dah sampai ke atas,( kalu pulun,,,kalu kayuh pelan2 30 minit gitu ),laluan offroad berbatu...silap2 boleh pancit taya..ada pondok untuk rehat2 pekena ayag hangat kat atas untuk yg suka jogging petang2....4x4 punya tempat test pon ada gak,,aku selalu mai sini pelepaih geram bila lama tak pijak pedal minyak 4 wheel...DH kat sini pun layan gak..tapi awas kalu awal pagi dengan petang ramai orang jogging...takut terlanggar depa plak la..baru2 ni junior aku ajak pi kayuh kat sini...sempat gak aku rakam aksi depa dua orang masa DH...Trail ni lah tempat aku mula2 main MTB,,,4-5 tahun dulu aku selalu jumpa Mat Komando kat sini,,pagi ,petang Mat Komando main kat sini,,,sampai la dia beli roof rack baru la mat Komando panjang kaki sket.....hehehe...la ni Mat Komando dah pandai pi jauh2 dah...( bang mat jangan maraaaaah.. )



,,,kayuh naik...


kayuh turun...



video

Haikal menunjukkan skill lompat "katak..."



Hafiz,,,tinggi gak dia lompat....kalah aku macam ni...!!





haikal lagi...siap pakai spek itam...lompat sikit jer..xsyen lebih !

Dipendekkan cerita...depa ni memang boleh kalu diberi peluang dan set up beskal yang baguih sikit ,,aku yakin depa ni ada potensi yang boleh diketengahkan..tapi apa kan daya,,,aku pun pakai BE ONE jer..nak beli yg mahal "bo lui" nanti lah kalau ada rezeki aku ingat nak upgrade beskal depa bagi yang baguih sikit....kih kih kih... ( dalam hati aku...depa kerja esok beli la sendiri....kalu ada duit lebih beli untuk aku satu hehehe..)

Sunday, November 23, 2008

PoWill Team 69



Ahad minggu lepas aku,Azmir,Pope & Nadir pi test 4x4 kat Bukit gambir,,kami dah lama tak lenjan kereta masing2 ,,Azmir baru bikin dia punya Suzuki tukag pakai axle Toyota LC2..tu yg gatai nak pi test tuh....aku sampai lambat sket pasai pagi aku pi kayuh rumah biru - carpet dgn Nadir,,,balik kayuh tertidog sampai kui 4 petang...aku sampai bkt gambir pun depa dah dok "pediah" kereta cukup2 dah...aku mula2 nak tengok jer..sbb kereta aku tak masuk dock lagi..testing ni sebab lama dah tak pi offroad lebih kurang 3 tahun kami semua tinggai 4x4 dok layan MTB jer...lagipun dah cuti sekolah nih...kaki dok rasa gatai gatai nak tekan pedal minyak dalam utan...badan dah dok tergaru garu pasai dah lama tak mandi ayag terjun ..idong pun dah dok bau bau ikan tengas bakag...semua nya best... Ni yang buat aku semangat nihhhhh....




Nih antara aksi depa masa dok test kereta kat bukit gambiag..minggu ni depa pi lagi...mampuih la kalu kena demam 4 wheel drive nih....


,,bila dh lama tak layan sesekali kena baru best !


pope dgn glove yg baru beli kt Lrg Kulit, baru rasmi tuhh !



Aku bagi nama team ni Team 69,,,pasai semua pun dok tunggang tebalik kok mana pun boleh..pagi nak pi kayuh petang nak main 4 wheel,,,malam plak cerita lain "tut" ( sensored ) sebab tu la badan depa semua chekedingg termasuk aku ,,kih kih kih...

Wednesday, November 12, 2008

BM Mountain Cross 08

B.M Mountain Cross 2008'
Sunday 9th Nov- Sg Lembu Light Industrial Estate.





Urghhh...Penat aku dibuatnya..Dari Penang kami bertolak pukul 5.00 pagi,,kereta aku jadi lori "KARGO" bawak beskal 4 bijik dengan barang2 outdoor pasai Mat Nadiag bukak kedai la plak..kat sana..


,,Haikal ,,ambik angin sblom ride...

Somphob & aku awai pagi...ok lagi...........


Aku,,Haikal ( anak aku no.2 ) Abg Nasir,Nadir dan Somphop...sampai dekat Mengkuang dam aku roger Zieman50 sebab tak tau Starting Point.. sampai jer kat sana baru ada dua tiga kupang ehh..orang termasuk Zieman...inilah kali pertama aku jumpa Zieman,sblom ni tak pernah jumpa lagi dok tengok dalam blog jer...


,,pertama kali jumpa Zieman.. http://zieman50.blogspot.com/


...Mari mari marii...beli lah barangan untuk masuk hutan !


,,macam F1 la pulak..ada Amoi penyeri litar beskal..mau ajak amoi masuk utan baru beszz !


,,dua ekog depa korban....buat jamuan tengahari...


,,,masa "bergolek" pukui brapa mntah lupa dah..


Masa kayuh aku jumpa ramai juga termasuk blogger yang lain...masing2 dok kalut kayuh kurang nak sembang...sembang apanya mulut dok ter cugap cungap ,aku pun layan jer lahh....



,,,GT ni "ori" punya tau bukan Thailand mali punya..hehehe..


Haikal dok beratog nak naik bukit pertama..

Part pertama tolak beramai ramai...single track nak potong pun tak boleh...ada la dekat 2 jam baru dapat rasa kenikmatan DH...itu pun jalan simen..licin dan berlumut...bahaya.. !


,,,kat sini dekat sejam dok tolak...boringggg...


Part kedua.. layan jugak trek ni ..sampai Mengkuang Dam...seumog idup aku inilah kali pertama aku kayuh dalam kawasan Mengkuang Dam...selalu aku dok Jogging jer kat situ..
Part ketiga.. dari mengkuang Dam naik ikut kebun getah la plak...yang ni pun layan jugak..offroad ..part yg aku suka....sampai kt pertengahan "semanggang" ( folk ) aku plak la buat hal..kalu dah nama pun RST Gila...dia pun jadi gila... aku unlock tapi dia terus lock... dekat 1/2 jam aku dok kelebet bagi unlock...nasib baik ok..kalu tidak aku dah campak folk sekali dengan beskal dalam Mengkuang Dam...sambong layan trail sampai CP1... sblom CP1 siap masuk sungai lagi...perghh...dasat gak Trail nih...hehehe..mamat depan aku tuh siap tergolek dalam sungai...


CP1 ada acara makan pisang....aku sempat lagi amik gambar sikit2...kat sini aku jumpa balik Zieman dgn Somphop...tapi anak aku mntah, sampai mana...risau gak aku tengok dah hilang...nasib baik ada member aku yg cameraman tuh nampak dia...rupanya dia dah pi kedepan CP2 dah...dasat gak anak aku nih...macam Pak dia gak la kut kih kih kih...


Aku berbelah bagi nak terus ke nak ikut shortcut...last2 aku ikut cakap Zieman teruskan juga..walaupun aku pakai plet number yg tulis "GUEST" ada orang tanya,, apasai hg nyer plet number guest...aku cakap aku "VIP" hehehehee....

CP1 ke CP 2...banyak terukk...wooo...aku kena ranjau dengan 'chiken sim"...sikit lagi dia cakap tapi tak sampai smpai juga....hampeh...la...part Dh kat sini best jugak....


Man dok cerita apa mntah ,,aku tak berapa dengag pasai letih...



CP2 katup awai...tak aci !



......."Lihatlah...dunia...dengan berbekal 2 biji roti dan sepapan cokelat cadbury je,,
saya bulih complete ride ni...kalu hg pa tak abih malu la kat saya "..Haikal .


Edi NXT yg patah tangan dek penangan Wang Angin pun mai gak,
Antara rider yg aku jumpa..tapi tok penghulu NXT tak nampak punnn..
awat Chan hg punya Passport tak bleh chop kaaaaaaa.... penuh kot ! :)

Sampai je CP2 ,Marshal kata depa nak tutup CP3 sebab dah time tapi sapa nak pi juga lantak ler korang...dia cakap macam tuh....Kali ni aku tak abih ride....selalu aku complete walaupun tak register...finally aku pun ikut member2 lain turun ikut shortcut Dh jalan simen laju gila...sampai jalan Sg Lembu kayuh kekanan sket dah jumpa starting point...aku ronda amik gambag ternampak Geng NXT... Cikgu Man dan Edi yg patah tangan pun ada...berenti sembang jap dengan depa...depa ni sampai dulu..cuma "burung Tiong" jer tertingai "bas" biasa la...masa S.P Ride dulu pun aku dengan "tiong" sampai sama2....hehehe rider slow melo.. banyak berenti dari kayuh...
Overal Trail B.M Mountain Cross ni aku suka walaupun teruk nak mampuih...trail ni betul betul mencabar kewibaan aku... :) banyak tempat yg boleh kayuh dan DH tapi disebabkan rider rider yang baru ( beginer) dok pakat tolak jalan jadi Jamm dah la banyak single trek....kalu tahun depan depa nak buat lagi...aku mencadangkan supaya dari starting point tu on road dalam 10 kilo,,,lepas tu bagi depa teruk punya uphill baru rider yg laju2 kedepan dan yg beginer kebelakang...lepas tu follow dengan single trek...aku ingat kalu buat cam ni baru tak jamm...marah gak aku sebab dekat 2 jam aku tok tolak kt tempat yg boleh kayuh.lagi satu pada beginer @ yg tak larat kayuh tapi nak kayuh juga aku nasihatkan pandang2 lah belakang sebab rider lain nak potong jalan susah bila depa ni pakai riding gear dengan gayanya belakang pun depa tak tengok dah..orang yg nak potong boring semacam jer....hehehehe.....macam ni baik bagi nama " JAM-BORING" bukan Jamboree....
Tahun depan kalu ada lagi BM Mountain Cross aku nak pi pulak.. best.. !

Friday, October 24, 2008

Rumah Biru - Carpet ..Manggis Rider - Pawana Riders..




Setelah lama "rest" pasai bulan puasa,aku start balik aktiviti Kayuh..Hari ahad lepas kami naik Rumah Biru terus ke Carpet...tak sangka plak teserempak dengan Pawana Riders kat sana..walaupun tak berapa kenal tapi aku buat macam dah lama kenal hehehe..mula2 ingatkan sapa..ushar pi ushar mai nampak kat beskal & jersey depa ada stiker..baru ingat....walaupun "basikal" tak dapat berkata kata,tapi tuannya pasti akur, yang basikal boleh mengeratkan lagi tali persaudaraan...






,,aksi somphob - http://bargading.multiply.com/ starting dh lepas rumah biru..




,,,Hafiz..in action.. !


Hafiz & Haikal & pope kat rumah biru..


Kalu tak silap aku Raif dgn anak dia brenti relek sat,,sebab sarapan pagi terkeluag dari mulut...dengag kata tak berapa sehat...aku tak tunggu la ,,,lepas salam salam aku teruskan kayuhan..sampai kt Rumah Biru nampak lagi ramai geng depa..




Masa DH dari Rumah Biru tak nampak sapa dah cuma aku,Hafiz,Haikal,Nadir & Pope dok lawan ambik gambag...sebelom sampai Carpet jumpa plak Tok Penguhulu Balik Pulau...kih kih kih...MANGGIS Rider..Manan ,Mie & the gang..uih..ramai betui ari tu yg naik carpet...manan cakap kat ataih ada lagi ramai depa semua dari Kulim,tapi turun ikut balik pulau..dasat..dasat..geng Kulim..Hard Core tuuuuuu....

,,aku lepak jap kat TNB power station transfomer..dekat2 nk sampai carpet dgn Manan,Mie dr Manggis Rider..siap abih tembakau setahil pasai nk tunggu geng Pawana Riders yg lain..





Finally kami pun ambik gambag beramai ramai...




,,Ramai ramai ambik gambag..tripod lupa bawak aku letak ataih tanak jer camera..



aksi sebelom semua balik.................



Aku tak tau bila lagi nak ride samasama lagi macam ni...kalu tak dak jamboree,pakai tak jumpa la ...ini pun secara kebetulan jer...