slide show ...


Wednesday, December 26, 2007

My "Playground" ...Dulu & Sekarang ....


,,,salah satu lokasi diSedim,,,,tengok ayag dia brapa punya jernih,,



,,jalan masuk yg dalam pembinaan....


Aku mengikuti arus perkembangan Kg.Sedim dari dahulu hinggalah sekarang... masa aku mula2 berjinak2 dgn Outdoor xtvt, Sedim adalah tempat aku bermula,,,baik dari segi 4x4 ataupun rope xcess seperti abseiling,flying fox,white water rafting, tubing dsbnya. Ternyata Sedim mempunyai segalanya...tapi arus pembangunan dan projek2 mega & tempat riadah telah mengubah Sedim menjadi tempat yg mengejar status pembangunan Eco pelancungan tanpa menghiraukan aspek alam semulajadi. Sepatutnya kita perlu menjaga tempat ini dari dibangunkan begini untuk memelihara keaslian dan suasana yg tenang & nyaman,walaupun pembangunan tempat ini dikira perlu untuk menarik pelancung tapi konsep yg diterapkan tu salah... Bermula dari trek simen untuk jungle trekking sehinggalah projek "canopywalk" ... yg aku kira menghancurkan suasana dan keaslian Sedim, kalu dah banyak sangat projek ayag pun jadi "keruh" ,,itu jam kita pi tauk tawas selori pun tak jadi apa dah.... Aku ingat tak lama lagi nak masuk kesini pun kena bayag duit " TOLL" ( jadi mcm Bukit Ayag di Perlis )...... kalu semua ni masuk ke"poket" anak tempatan @ orang2 kampong Sedim aku sokong 100% ,tapi kalu sebaliknya...???siapa yg mengaut keuntungan??.... sedih aku tengok ada tanah2 yg terjual kepada orang luar, last sekali orang kampong "habuk pun tarak".... kepada sesiapa yg terbaca blog nih...maksud aku orang2 Sedim....ingat la kat anak cucu kita.... kalu kita tak jaga la ni,,,depa esok ,,,tarak apa laa,,,, sedihh....sedihh...renung2kan lah bersama..............................

Wednesday, December 19, 2007

Air Deras Sedim

Camp ni kepunyaan member aku kalu sapa2 nak pi boleh arrange..






Pemandangan yg menyejukkan mata.....emmmm..


...acara kegemaran aku setiap kali pi sana,,fuhh..marvelesss..
mcm downhill gak "stim" dia..........




Chalet,,disediakan dgn Genset sampai kepagi....



...aku ajag anak aku berenang...train awai awai esok senang !





,,,sejuk wooo,,,






,,,Pelantag untuk relek2 sambil dengag deruan ayag,,best gila..


Hari Isnin lepas aku beriadah dgn family,destinasi kami tak jauh Sedim Ayag Deras mmg dah terkenal tempat nih,,tambahan plak ada canopywalk yg terpanjang dia dunia...tapi aku kurang minat dgn benda tuh,bagi aku batang besi yg dibina tuh tak ubah seperti "penyemak keadaan",,kalu ya pun nak wat canopy walk buat la dgn tali mcm suspension bridge ,baru memelihara alam sekitar namanya....aku 100% tak sokong,,kat Sedim ni pun ada MTB trail tapi cemented la..aku malaih layan licin bebbb...kalu sapa2 nk layan offroad pun ada gak..cuma aku tak explore lagi trek kat sana...tarak masa la....banyak xtvt boleh dilakukan disini termasuk mendaki gunung bintang yg unik dgn flora & fauna & farah fauzana ...semua dok ada...aku pegi kali ni tak bawak beskal..pasai pi 2 hari 1 malam,,,jangkamasa yg sangat pendek bagi aku,,,tak sempat nak kayuh buat letih bawak jer,,,lagi pun aku target nak ajag anak aku yg kecik tuh berenang,,,alhamdulillah dia bulih gak dua tiga step..mula berani dah sikit,,,cuma kaki jer tak reti nak kayuh lagi,,,kayuh beskal tau la dia...hahahaha...


Dalam dok relek2 kt ataih plantag tepi sungai,,,,,aku teringat kat member2...kalu pi ramai ramai kat situ ,lagi seronok...boleh buat flying fox ,abseiling,,semua..malam pulak boleh panggang ayam, sotong ,,apa yg patut,,fuhhh,,,best pa...Wehh...bila kita semua nak pi sini.....??


( tapi bila aku ingat lagi sekali....emphhh...LASOR pun tak jadi jadi...camana yg ni nak jadi...hampehhh...)







Sunday Ride Sg.Ara Carpet


Aku,,KH,,Hafiz,,Haikal,,Safuan,,,di atas Green Carpet Sg.Ara..

Aku punya KHS,,,tak la hi-end ... cukup makan jer..!

,,woi,,sudah la lain kali bulih pi lagi,,bukan jauh mana punn...

KH...dgn Scott,,tapi kepala otak dok ingat.. "KONA"....


,,kami dok tunggu Haikal dgn Saiful,,sesat pi mana ntah,,



,,,Janji nk jumpa kt Dinas pukui 7.30am gedebab gedebuk pukui 7.45 baru sampai mmg janji "melayu" cuma tak lupa jer...aku turun dgn 2 junior aku sampai Dinas ,KH tak mai lagi layan roti canai dgn gula selapis buat alas perut,,nak makan dgn kari takut sat ni "tekincik"...haha.. dok 15 minit KH sampai,,,dia pekena ayag secawan paih tu kami pun start acara "begolek" dlm pukui 8.15 ...on d way jumpa Safuan .. aku ingat nak buat satu pusingan dari Sg Ara turun Pondok Upeh ride pi Pulau Betong dan turun di Gertak Sangui....bila ride sampai carpet semua dah mcm tak dak mood jer,,,,dok sembang pandai kat situ ada buang sejam... aku ajak naik kat peak Sg Ara..tengok view Balik Pulau yg tengah membangun... nampak tanah2 merata tempat dah kena teroka tak nampak hijau dah balik pulau la nih... almaklom la...nak mengejar 2020...aku ingat sikit hari nak tengok pokok durian pun kena pi muzium kut ! ....


Habih ride kami pi mandi ayag terjun kat Bayan Lepas,,,layan gak....bulih la nak kata marveless tu kureng sikit la pasai aku besa pi dok mandi yang tempat orang jarang pi mmg la ayag dia cantik....Overall ride hari ni best gak la....cuma kalah dengan KH tang climbing,,,dia laju sangat,,,tak dan nak hambat,,mungkin pakai XTR kut...aku Sram X7 jer...hahaha.. ...dalam kepala hotak aku dok pikiag gak...last last tepikiag kata faktor usia mungkin mengatasi tahap kecerdasan seseorang...........hahahaha....

Saturday, December 1, 2007

Kayuh Lasak 2007

....mempromosikan AMD...tmpt kerja aku la tuh..


..."R.... U..ready.... ? let's do it !


...ambik Medal..untuk koleksi pribadi aku..


,,,camana nak kayuh nih...ramai sangat..



...ehemm..ehemm..hang pa nampak lambang apa tuh..??




..Build For TOUGH.... !


,,,"gudis" dari Kayuh Lasak 07...






Pok Nik,aku & 2 of my Junior...




..Mat Kedah cabut ,,bila sampai Ayag Itam Dam,,roger pun tak jawab dah !


..aku dok Penang 13 tahun pun tak tau tempat ni..apa punya "thur" !


...sampai Finish line pukui 3.15 pm...letih gila..



...1 st stop ..Penang Hill/Tiger Hill...


..Hafiz & Haikal...

Day 1
Tadi pagi aku ke Youth Park ambik "gudis" Kayuh Lasak, malaih aku nk join Treasure Hunt pasai baru abih kerja malam,dok kira nk balik tidog laaa...tahun ni dapat name "tag" sempoi sikit, sekali dengan jersey ayag cap badak Cool Rhino ( rupa2nya ayag cap Badak cap 3 kali yg aku dok minum kecik2 dulu dah upgrade jadi Cool Rhino plak,,,chehhh...keless gitu,,) & T shirt Kayuh Lasak mcm tahun2 lepas,, masa aku sampai tak ramai lagi Rider ,,,awai lagi kot,,Overal pagi tadi aku nampak tak semeriah tahun lepas,tapi penyertaan ramai plak,,mungkin tak "ceria" mcm tahun lepas......urusetia pun nampak relek jer,,dok nampak macam tahun depan mcm ada geng lain nk organised jer,,emmm..kita tengok esok macammana,,,,,ni baru bunga bunga dia jer..esok baru tau...nanti aku update dgn gambar2 aski peserta termasuk Mat Kedah...
Day 2
,,Tiap2 tahun Kayuh Lasak kena time aku kerja malam,,,kali ni aku tak ambik cuti pon, abih nite shift 6.00 aku pederaih pi amik Nik Pesa,aku roger junior aku kt umah suruh prepare apa yg patut dgn lambong beskal naik ataih bumbung Terano aku,,sampai,Lepas amik Nik dgn Feroza aku naik ataih mandi tinggai Nik dgn anak aku settle kan apa yg patut. Junior aku mmg ada teamwork spirit ..depa dua yg settle semua barang2 aku termasuk backpack aku..6.45am aku roger Mat KEdah takut dia ni kencin aku ... rupa2nya dia dh sampai Jambatan ,dia nk tunggu kt Shell greenlane...aku teruih pederaih pi sana,,sampai sana KH (khairul kot ..) ada dgn Mat aku bagi walkie talkir kt Mat sebijik..pasai senang nak roger..dia masa Kayuh,,7.300am kami sampai Youth Park..aku pasang beskal teruih chek inn kt urusetia..fuih ramai gak ..gambag tak sempat nak snap.. tup tap tup tap..pukui 8.00 bermulalah acara "bergolek" ke Penang Hill..awai awai dah kena getah ..! .. ramai yg tolak...aku punnn..Mat kedah ,Nik dgn anak aku pi awai depa tak register...dah la pi awai paih tu dok roger kata sampai dah la apa la ...bagi aku tension jer...aku pun heran camana Mat kedah boleh becakap walkir talkie sambey kayuh..pelik..ropa ropanya...dia tolakkkkk... apa la hg Mat..
Trail ....
.. Kali ni lagi tough dari taun lepas..hampeh la KOTRT...tak abih2 nk pekena orang..hehehe..tapi part downhill yg aku syiok sekali..banyak gak..sampai lenguh tangan dok pegang handle,,sampai dok tanya bila nk abih downhill nih,,,,arghhhhh...tolak pun bolah tahan gak... aku cramp 3 kali...nasib baik ada mamat mana ntah bagi spray...lega sikit..sampai check point 6,, aku dah lembik...berenti tepi rasa mcm nak pitam...aku tanya marshal depa kata ada time lagi..mau tak mau aku teruskan juga demi menyahut cabaran ... "Beyond Da Limit"....check point 7..dan lapan ni trail kegemaran aku,,,junior aku pun selalu mai sini...aku smpai finish pukui 3.10pm,,ngam ngam chai !... dapat la medal..
Overall....
Jamboree kali ni aku bagi 4 bintang jer,,part downhill tu boleh bagi 5 bintang la...walaupun perit nak habih tapi aku berpuas hati kerana tahun ni aku mempromosikan AMD..dengan jersey aku...motif sebenarnya aku fight untuk finish adalah kerana aku nak mintak sponser kat AMD untuk event yg akan datang..kot kot dpt beskal TREK macam Lance Armstrong ker...hahahahah..sapa tau,,,,Pok Nik thanks..pasai snap gambag aku tengah Kayuh..boleh aku tunjuk kt Boss aku mintak sponser.....huhu..

Waris waris ...

,,,yang sulong,,,W.M Hafiz

,,,ni yg tengah...... W.M Haikal

..Kami 3 orang pi layan Balik Pulau Chelen...






video



Waris ketiga..yg ni baru dok train lompat....






Wednesday, November 28, 2007

Monday Carpet Ride........


Mau tak mau aku kena training gak untuk Jamboree tahun ni,,Sunday tak leh ikut member2 pi ride jadi aku ambik kesempatan ride hari Isnin..pasai Sunday aku gherja daaaa...apa punya "thur"...jeles aku tengok Mat Kedah dgn Zankx pi layan trek dgn geng2 depa.." cuti2 sekolah ni biasa la ride partner aku ialah aku punya dua orang "waris jari hantu" yg selalu pandang belakang tuh...aku dh cakap "jangan Pandang Belakang" tapi depa tak mau dengag...Group MTB panggey tempat ni Carpet Ride lokasi laluan diKebun Durian Sg.Ara..Overall Trail aku bagi 2.5 star, cemented setengah tarmac setengah..part yg aku suka kt situ lepas kebun sayog ada climbing dua kali...zupPp..pass tu zaPpPp... tang tuh mula mula kayuh dulu 3 x tolak..la ni..sap sap sueyyyyy....tapi bahaya sikit bila downhill pasai ada motosikal orang buat kebun durian kt situ selalu pi mai pi mai,,silap langkah nanti eksiden dgn depa.. aku besa sekali turun punya laju sekali dekat kona ada motor,,pergh..besilat aku..sib baik tok guru silat aku,,tuh sempat peturun "buah tepis motor" kt aku ..tarak kalu besepai dlm gaung ...

Balik ride aku terus pebetui beskal apa yg patut untuk Kayuh Lasak.....kira kira aku ni Rider yg save duit lah,,,set up sendiri heheheh..almaklom la banyak komitment....lagi pun aku target nk beli frame baru jadi kena simpan duit lah gitu .............

Malam tadi aku dgn Pok Nik pi tengok beskal JBC Pro..hhehehe..Mat Kedah hang ajak ler member kita tu pi try test jentera baru dia tuh huah huah huah,,,













....yeahhh....

Sunday, November 25, 2007

Jom pi Pulak LASOR bila??

Nik Pesa beraksi di laluan ke Lasor,,sampai terNgaNga mulut,,,guano mu Pok Nik?..
Hang pa tengok pokok tuh ada lubang kt tengah2 macam apa???..

tempat ni mmg Marvelesss...la wa cakap sama lu,,,uphill, down hill, kelebog, ayag terjun,,semua ada chalet,,,tapi kalu kesana mesti nak kena tidog semalam dua tarak kalu tak stim arr,,4 wheel drive......wa boleh arrange,,back up...no problem wa boleh cari,,,generator no problem wa boleh kasi pinjam,,,technical advise wa boleh provide,, wa bukan ALONG tapi wa mau tolongg...hehehehe..
Mat Kedah apamacam....jom arrange tengok bila nak pi...kalu ramai respond,,,kita masuk recce....dulu ushar line dgn jalan pasai depa kata la ni tak berapa elok,,Reccee kena pi pagi pagi,,,balik petang,, apamacam???????

Show Off......sikit...

,,,sori telupa pakai helmet,,,,hehe,,

video

Geng Perlis mengganas di Balik Pulau !

,,,hang pa tengok muka kami ada iras iras dak? tang mana ?


Malam tadi aku pi Komplek Sukan Batu Uban atas advised Mat Kedah pasai ada geng Perlis mai sini, depa pi Kayuh kt Balik Pulau ikut jalan nk pi Ayag Itam Dam,,elok la aku pun tak pernah jumpa Mat Kedah cuma dok tengok gambag dgn sms jer,,tapi hampeh nyer Mat Kedah dia pederaih pi dulu, pukui 11.30pm baru dia call aku suruh pi sana (KBS). Sampai sampai aku nampak depa dok wok turun beskal (gerek la tuh),,sat ni marah orang kampong aku pasai aku panggey Beskal hahahaha,,,lepas sembang kt luag dgn "Menthor Gerek" depa,,Pak Wan & d gang..aku masuk pi tengok Mat Kedah kt dalam...chehhh..tengok tengok Zankx tuh..rupa2nya sedara aku lah...belah bapak aku yg dok Tunjang tuh,,Kg. Ketoi,,(....mengikut fakta sejarah,,according to my late father story, org2 kt kampong tuh semua banyak duit pasai tu panggey Kampong Ketui, "ketui " tu makna dia duit la,,so kalu hg pa pi kedah bawak la ketui banyak2,,, jangan bawak ketui batu dah la,,...hahhaha..) geng "Megat Dewa", "Ku Jiwa" semua la tuh..depa depa ni, kira dulu dulu geng "KAHAQ" la jugak, kok belah Tunjang tuh heheheh..termasuk arwah Bapak aku.. ni dia keturun la kat aku plak tapi aku tak la "seKAHAQ" depa,, aku generasi yg kahag senyap senyap, tarak bunyi punya ,,hihihi,,tak sangka pulak bulih jumpa balik dgn zankx diPenang..

Depa dok perangat aku ajak ikut pi kayuh hari ahad,,,tapi apa kan daya tugas aku sebagai Manager Kilang Toyu lebih penting dari kayuh gerek,,,lain kali jer lah,,,mintak maaf banyak banyak kt semua orang kampong aku,,,soli soli soli...veli veli soli arrr....

Zan,,,hang balik pi tunjuk kt "Mummy" hang blog aku nih tentu dia tersenyum tengok aku,,,hahaa,,,dulu dulu depa semua la dok didik aku yg "payah nak idup" nih.......hang kim salam kat "Daddy" hang sekali...habag kt dia buat "ais kepal" kt aku satu,, dah 35 tahun aku tak makan ais kepal dia...srupPPpppppp..... senang senang mai pulak umah aku kt Penang bawak depa mai sekali..........

Kepada Mat Kedah........... aku ingat hang kena tukag kerja la , mau dak? aku rekomen hg kerja kt TV3........jadi pengacara Jejak Kasih......hahahahahha..... hang buat plak program Jejak Beskal ........

Sunday, November 11, 2007

Penang Hill Ride




Hari ni aku ikut geng asiong kedai beskal naik Penang Hill ikut jalan jeep,janji 7.30 kt kedai mamak relau tapi aku sampai sapa sekog pun tarak,pukui 8 baru depa mai. Ada dia tiga orang yg aku kenai selain asiong yg lain besa nampak muka tapi nama tarak tau !.. aku makan kat kedai nasi kandag sebelah Klinik Relau,yg depa makan kt kedai kopi china belah tepi.Mula2 aku ingat depa nk jalan sekali sama sama tp tup tup roti canai aku lambat sampai depa siap makan terus nk belah aku tak cakap apa la...cuma rasa tak best joint geng nih,this is the first and last..kalu mcm ni baik aku pi sendiri. Hampeh nyeer group..depa habih blah, aku dok layan roti canai lagi,,kami gerak lebih kurang 8.20am...depa cakap nk tunggu kt Bukit Gambbbir tapi habuk pun tarak.... aku Nik Pesa & 2 of my junior, slo slo kayuh sampai penang Hill...lantak ler depa nak pi tang mana pun aku dah fedup...sampai 84 jumpa balik semua...relek kena kopi jap pass tu sembang dgn Pak Man...overall ride hari ni aku rasa tersangatlah letih...pasai lama aku tak ride kot,,asik dok ride beskal idup ataih katil jerr huhu...sampai umah pukui 3 ptg. Gambag pun tak sempat ambik pasal cameraman aku tuh dok layan doowwnhill ikut 84 ,turun taman Belia.. sampai Moongate baru dia perasan yg dia telupa nak ambik gambar,, jadi gambag ni ler yg ada...

Friday, November 9, 2007

Rope Xcess

Yg kecik ni pun aku train jugak .. Ni yang no 2,,dia mcm aku gak ler...










PSDC Team Building set up repairing & upgrade...










Botol 100 plus buat spoil la... ni kt Jesselton Park sebelah Taman Belia.










Chulia Street, IWK building waterprofing work. Kadang2 tu bila ketagih nak panjat2 aku buat gak kerja mcm nih,mengisi masa lapang sambil cari duit kopi ....


























G.Brincang DIGI Tower,projek kementrian kesihatan & DIGI.











Hmmm,,,lagi satu hobi yg aku suka ialah rope xcess kerja dia lebih kurang macam Spiderman la,,panjat panjat pakai tali dgn equipment yg aku sendiri tak tau nak cerita panjang,almaklom la dulu masa sekolah B.M aku kantoi haha.. tempat yg orang tak leh pakai kren @ limited xcess mcm tower,bangunan tinggi dsb. Kadang kadang kami ada buat gak pakage untuk budak sekolah dan uni yang nak buat outdoor xtvt seperti abseiling,flying fox, basic rope xcess juga kelas motivasi dan team building. Ni gambag masa aku buat kerja kt G.Brincang,,,sejuk wooo...Projek ni adalah untuk komunikasi Radio Linking Repeater ,untuk kegunaan Kementerian Kesihatan seluruh Malaysia,tak lama lagi Hospital Kangar boleh cakap terus dengan ambulance yg berada kat Johor...dan lain2 tempat... dannnnnnnn kamilah yang bertanggung jawab,mengorbankan masa, kepakaran dan teknologi kami untuk menjana komunikasi masa akan datang... kami juga dioffer untuk jadi maskot DIGI hahahahahaha.............